Swendr logotyp

Nätverksträffar

Nätverket har regelbundna nätverksmöten, som är öppna för nätverkets medlemmar.

 

Nästa nätverksmöte är planerat att äga rum under våren 2025 i Uppsala, mer information om detta inom kort.

 


Fotograf: Sandra Würtinger

Tidigare nätverksmöten

Här har vi samlat minnesanteckningar från tidigare nätverksmöten

Minnesanteckningar

1. Välkomna och godkännande av dagordningen
Therése Fridström Montoya, Föreståndare Centrum för forskning om funktionshinder (CFF), Uppsala universitet

2. Presentationsrunda (endast namn och lärosäte)
Sammanlagt 32 deltagare från olika svenska lärosäten.

3. SNFF-frågor
Therése Fridström Montoya

3.1 Ny webbsida och namn/adressbyte
Eva Dieker, koordinator CFF, Uppsala universitet.
Pågående arbete med namn, logotyp och hemsida för nätverket.

Kommentarer webbsida:
Ev en namnlista med ämne, men kan vara svåröverskådlig
Länk till personer
Kalendarium med konferenser och andra aktiviteter som sker (maila koordinatorn på CFF information så läggs det upp samt kommer med i nyhetsbrev för nätverket).

Nästa steg: Koordinator tar fram kalendarium, innehållet ansvarar nätverket för: maila CFF när något händer som ni vill ha in i kalendariet. (OBS! hemsidan är öppen för allmänheten, så enbart publika händelser)

3.2 Arbetsgrupper:
Behöver uppdateras – allas gemensamma ansvar att meddela CFF koordinator Eva Dieker om förändringar.
Arbetsgrupperna kan vara ett viktigt forum för oss internt inom nätverket, men även för externa aktörer för att hitta experter inom vissa frågor. Vi ser även att studenter, forskare, brukar/patientorganisationer, journalister och myndigheter kan ha nytta av arbetsgrupperna när de vill få kontakt med sakkunniga inom olika områden.Inaktiva arbetsgrupper kan tas bort, nya kan läggas till.

Nästa steg: Koordinatorn på CFF kommer att skicka ut förfrågan om vilka arbetsgrupper som är aktiva och vem som är aktiv var.

3.3 Ny ansökan om nätverksmedel Forte (utlysningsperiod 28/8 – 17/10)
Totalsumma att söka: SEK 450 000kr för 3 år
Bra om flera aktörer är med i ansökan och att dessa sinsemellan har bred spridning gällande, t ex ålder, kön, ämnesområden, erfarenhet, geografi m m.
Medel bör gå till, minst ett nätverksmöte per år.

Nästa steg: Föreståndare CFF hör av sig med en riktad förfrågan om att vara medsökande till vissa i nätverket för att få en så bred sammansättning av medsökande som möjligt.

3.4 Doktorandseminarium
Mycket uppskattat och viktiga att fortsätta med. De ska helst vara fysiska och tvärvetenskapliga.
Bra om doktorandseminarium kan kombineras med nätverksmöten, så att medlen för nätverket används på ett så smart sätt som möjligt och doktoranderna får möjlighet att träffa många seniora forskare.

Nästa steg: CFF avvaktar tills vi har fått Forte anslag.

4 NNDR
Nästkommande NNDR-konferens är den 7–9 maj 2025 i Helsingfors.
Open Call for abstract – skicka in abstract före den 15 oktober 2024, se mer på länk: NNDR 2025 | University of Helsinki

Nätverket behöver välja en ny ordinarie ledamot till Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helena Taubner och Thomas Strandberg sitter i valberedningen och information om detta har redan spridits i nätverket.
Nominering sker till valberedningen eller till nätverket senast 15 januari 2025.

I den händelse Helena och Thomas inte får in några
nomineringar kommer valberedningen att höra av sig till nätverkets medlemmar med en förfrågan. Som ledamot väljs man på 2 år och vår önskan är att man ställer upp för omval ytterligare 2 år därefter. Det är önskvärt att den som väljs kan stanna 2 mandatperioder för kontinuitetens skull.

Kristoffer Hansson Malmö Universitet (Ordinarie ledamot sedan 2017, ställer nu sin plats till förfogande). Marie Sepulchre från Lund Universitet (Suppleant och kassör) sitter kvar ännu en period. Som ordinarie ledamot är man representant till NNDR 2025–2027, inför NNDR General Assembly i Helsingfors och som ny ledamot förväntas man delta.

Svenskt värdskap NNDR-konferens 2029 behöver börja planeras inom en snar framtid. Vilket lärosäte tar på sig att arrangera det svenska värdskapet? Planering av detta behöver påbörjas i tid så att det kan presenteras på NNDR-konferensen år 2027, då behöver plats och tidpunkt vara bestämd och gärna förslag på Keynote speakers. (Örebro Universitet meddelar redan nu att de står över denna gång eftersom NNDR-konferensen år 2017 var i Örebro).

5 Förslag forskaraktivitet från CFF och UCFF
Therése Fridström Montoya, CFF och Jens Ineland, Umeå Centrum för funktionshinderforskning, UCFF
Forskare för förändring – en innovationssatsning under 2025".

Upprinnelsen är dagsläget i Sverige där utvecklingen går bakåt – insatser minskar, mänskliga rättigheter efterlevs i sämre utsträckning än tidigare, etc. Therése och Jens föreslår ett gemensamt samtal funktionshinderforskare emellan med syftet att utröna vad vi som forskare kan göra för att vara en motkraft mot denna utveckling.

Presentation följdes av bikupor med livliga diskussioner, sammanfattningsvis ställde sig nätverksrepresentanterna positiva till initiativet.

Större delen av samtalet kommer att ske digitalt för att möjliggöra att så många som möjligt är med. I slutet av 2025 planeras en fysisk träff som CFF kommer att anordna i Uppsala.

Nästa steg: UCFF och CFF kommer att återkomma till nätverket med mer information.

6 Nästa nätverksmöte
I Uppsala under våren 2025.

Nästa steg:
CFF skickar ut inbjudan

7 Övriga frågor
Kjetil Falkenberg från KTH presenterade en nystartad forskningsmiljö, Inkluderande Digitalt lärande (6 år).

8 Mötets avslutande

Örebro slott vid gryning

Minnesanteckningar

Närvarande: 48 personer från olika lärosäten i Sverige, olika myndigheter och funktionsrättsrörelse.

Inledning

Koordinatorn, Karin Jöreskog, hälsade alla välkomna. Hon påminde om att vårt nätverk är öppet för alla som är intresserade av forskning om funktionshinder.

Hon påtalade att nätverket har funnits länge och att medlemmar i nätverket gärna får tipsa nya personer om nätverket och möjligheten att vara med.

Nätverket har finansiering från FORTE för att kunna genomföra olika aktiviteter. I våras fick en stor aktivitet ställas in till följd av pandemin. Under resten av 2020 har det varit svårt att planera vidare men nu har en arbetsgrupp som består av Kim Wickman, Jens Ineland, Veronica Lövgren, Thomas Strandberg, Inger Berndtsson, Elisabeth Olin, Kristofer Hansson och Hanna Egard, bestämt att bjuda in till två aktiviteter under 2021 och 2022.

Det ena blir en aktivitet 18-19 oktober där doktorander och seniora forskare bjuds in att i mindre seminariegrupper presentera texter, kommentera varandras texter och träffa kollegor från olika lärosäten och med olika ämnesbakgrunder. Det har genomförts flera gånger tidigare och varit mycket uppskattat. Denna gång blir det digitalt.

Till våren 2022 vill vi i arbetsgruppen också bjuda in till ett förlängt nätverksmöte med föreläsningar, diskussioner, sociala aktiviteter och möten på plats i Malmö. Kristofer Hansson hälsar alla välkomna till Malmö.

Alla mötesdeltagare presenterade sig kortfattat.

SBU

Marit Eskil och Susanna Larsson-Tholén från SBU berättade om uppdrag och aktiviteter inom området funktionshinder och LSS med efterföljande diskussion

Presentationer av aktuella doktorandprojekt med reflektioner kring resan och rollen som doktorand

Hilda Näslund, Umeå universitet: Personalising service user engagement: entrepreneurs and membership organisations in the mental health sector. (Inledare Jens Ineland)

Mikael Mery Karlsson, Lunds universitet: “Gå eller rulla – alla vill knulla” Funktionsrättsaktivism i nyliberala landskap. (Inledare Kristofer Hansson)

Hanna Gabrielsson, Ersta Sköndahl Bräcke Högskola. Adults with Spina bifida - voices from everyday life and exploration of living conditions. (Inledare Thomas Strandberg)

Information från valberedningen för förslag på svenska ledamöter till NNDR

Valberedningen för förslag på svenska ledamöter till NNDR, informerade om att tillfället förval till NNDRs styrelse flyttats fram i tiden på grund av pandemin. NNDRs nästa möte beräknas äga rum våren 2023. Valberedningen, som består av Helena Taubner och Thomas Strandberg, uppmuntrade mötesdeltagare att komma med förslag på svenska ledamöter till NNDRs styrelse. Valberedningens förslag på svenska ledamöter planeras att presenteras vid nästa nätverksmöte som förhoppningsvis äger rum våren 2022 i Malmö.

Avslutning

Koordinatorn tackade alla som medverkat i programmet och alla som varit med under dagen.

Inledning

Karin Jöreskog, koordinator för nätverket och föreståndare vid Centrum för forskning om funktionshinder (CFF), Uppsala universitet, hälsade välkommen.

En kort presentation av alla deltagare (32 personer) ägde rum.

CCD forskningsmiljö & VR-projektet PAL

Sangeeta Bagga-Gupta och Ylva Lindberg berättar om pågående projekt och forskning som de tillsammans med flera kollegor bedriver.

CCD är ett tvärvetenskapligt forskningsnätverk som fokuserar på frågor kring lärande och kommunikation. CCD står för kommunikation, kultur och mångfald (Communication, Culture & Diversity). CCD fokuserar på frågor inom lärande och kommunikation inom- och utanför skol- och arbetsmiljöer. Läs mer här: https://ju.se/ccd

Forskningsprojektet PAL (Participation for all), finansierat av Vetenskapsrådet, fokuserar på barn och unga vuxna med funktionsnedsättningar och deras olika förmågor inom och utanför skolan. Det övergripande syftet med projektet är att generera kunskap som kan bidra till förbättrade livsmöjligheter, särskilt ökad delaktighet, i samhället för personer med olika funktionsnedsättningar. PAL:s övergripande syfte är att generera kunskap som kan bidra till att identifiera framgångsrika kriterier/faktorer av övergången till vuxenlivet.

Läs mer här: https://ju.se/om-oss/hogskolan-for-larande-och-kommunikation/samarbeta/ccd---communication-culture-and-diversity/forskningsprojekt/vetenskapsradsprojekt-pal.html

Under presentationen får vi också information om pågående forskning inom bland annat

DoIT: Delaktighet och Inkluderings-Tankesmedja (läs mer: https://ju.se/ccd/doit)

LeaDMe: Learning, Digitalization, and Media

(läs mer: https://ju.se/en/research/research-groups/leadme.html)

 

Aktuellt från NNDR

Kristofer Hansson och Veronica Lövgren

  • lämnade information om kommande NNDR-konferens i Köpenhamn den 8 till 10 maj och efterlyste att det behövs fler som kan kliva in som moderatorer under konferensen. Meddela gärna Veronica intresse för detta (lovgren@umu.se)
  • 364 abstracts har kommit in och det blir en stor konferens
  • Efter NNDR-konferensen i Örebro finns ett överskott. Hur de pengarna ska användas på bästa sätt diskuterades. Nätverket föreslog att en del kan användas för att bekosta resor för de svenska ledamöterna till NNDR:s möten samt till redaktörskapet för SJDR.
  • Sedan tidigare har ett förslag om att de svenska ledamöterna i NNDR:s styrelse sitter i två omgångar (alltså 2+2 år) diskuterats. Valberedning är Helena Taubner och Lennart Sauer. Till NNDR-mötet i Köpenhamn föreslogs att sittande svenska ledamöter (Veronica Lövgren och Kristofer Hansson) fortsätter en period till.
  • En tidigare väckt idé om att NNDR kan ansvara för doktorandkurser diskuterades. Många är positiva till detta, men vem som kan och vill driva detta är oklart. Vid dagens möte beslutades att denna fråga ska diskuteras vid nästa nätverksmöte i oktober 2019, då det finns mer tid för diskussion.
  • Helena Taubner tipsar om Facebook-gruppen som är öppen för nätverket: Länken dit är https://www.facebook.com/groups/nordicdisabilityresearch/

Funktionshinderforskning, FORTE

Claes Möller berättar om FORTEs uppdrag, vilka huvudområden de ger stöd inom, vilka stödformer som finns och särskilda satsningar som pågår. Han redovisar också ett bokslut från den årliga öppna utlysingen 2018 där det t ex framgår hur antalet beviljade projekt fördelar sig över landet och mellan olika forskningsområden (Välfärd, Hälsa respektive Arbetsliv)

En sammanfattning av den riktade utlysningen mot funktionsnedsättning 2018 ges också. Utlysningen har baserat sig på en kunskapsöversikt som Myndigheten för Delaktighet (MFD) fick i uppdrag att ta fram, samt utifrån workshops i samverkan med MFD där brukarorganisationer och forskare deltog. Med en arbetsprocess bestående av workshops, konferenser och seminarier har FORTE skaffat sig en bild av vilken inriktning en utlysning bör ha.

Utlysningen stängde i november 2018. Det kom in 147 ansökningar varav 127 sändes för beredning. 7 projekt, 4 juniorforskare och 3 postdoc beviljades slutligen medel.

Claes lämnar också egna reflektioner om vad som kan vara viktigt att tänka på vid framtida ansökningar och tror att en ny utlysning inom funktionshinderområdet kan vara aktuellt om 2-3 år.

SNHF, planering

Karin Jöreskog ger kort information om kommande aktiviteter i nätverket.

Arbetsgrupp för tvådagarsseminarium

I ansökan vi fått beviljat anslag för från FORTE har nätverket tagit på sig att hålla ett så kallat tvådagarsseminarium. Denna aktivitet har genomförts fyra gånger tidigare och varit mycket uppskattad. Aktiviteten är öppen för både doktorander och seniora forskare i nätverket.

Tvådagarsseminarierna organiseras så att i förväg utsända papers, granskas av utsedda kommentatorer i nätverket. Dessa texter seminariebehandlas sedan i mindre grupper.

I samband med seminarieaktiviteterna inbjuds också alla nätverksmedlemmar till ett program som består av aktuella presentationer inom funktionshinderforskning.

Flera nätverksmedlemmar har under många år varit engagerade i detta och flera erfarna nätverksmedlemmar fortsätter ett varv till – men behöver nu förstärkning i gruppen. Idag består arbetsgruppen av Kim Wickman från Umeå, Elisabeth Olin från Göteborg, Inger Berndtsson från Göteborg och Thomas Strandberg från Örebro och Karin Jöreskog från Uppsala.

Arbetsgruppen siktar nu på ett tvådagarsseminarium under den första delen av våren 2020.

Nu undrar den om de av er som vill engagera er i detta kan meddela det till Karin Jöreskog via e-post (cff@cff.uu.se) senast sista april.

Nästa nätverksmöte

Vid förra mötet var SBU med och då fick vårt nätverk en invit att komma till SBU, Stockholm och hålla nätverksmöte. Kontakt har tagits med Susanna Tholén Larsson från SBU och vi har enats om 24 oktober i höst.

Vid det mötet följer vi upp den diskussion vi hade, utifrån Susannas presentation förra hösten. Vi behöver också tid för diskussioner i våra arbetsgrupper.

Nätverkets organisering

Magnus Tideman rapporterar kort om uppdraget han och Lotta Vikström fick avseende att fram ett underlag om vilka för- och nackdelar/möjligheter/hinder det finns att fortsätta med nätverket i dess nuvarande form och vilka för- och nackdelar/möjligheter/hinder finns det att förändra nätverket till en förening så att det får en formell styrelse. Lotta Vikström har blivit tvungen att lämna detta uppdrag och Magnus har tagit fram ett underlag som kommer skickas ut inför nästa nätverksmöte den 24 oktober då det kommer finnas utrymme att diskutera detta.

 

Bilda arbetsgrupp kring eventuell remiss av LSS-utredningens betänkande

I januari 2018 kom LSS-utredningens förslag. Förslaget har ännu inte gått ut på remiss. Magnus Tideman framför en hälsning från Barbro Lewin att hon vill bilda en arbetsgrupp med flera från nätverket för att skriva ett remissvar vid kommande remissrunda. Meddela intresse att ingå i denna grupp via e-post till barbro.lewin@statsvet.uu.se.

CHILD forskningsmiljö

Mats Granlund, Lena Olsson och Staffan Bengtsson berättar om forskningsmiljön CHILD och pågående forskningsprojekt.

CHILD står för Children, Health, Intervention, Learning och Development.

Målet är att utveckla och tillämpa ny vetenskaplig kunskap om livssituationer och åtgärder för barn som behöver extra stöd, utöver det stöd alla barn får. Den kunskapen ska bidra till att barnen får det stöd de behöver för att leva ett meningsfullt liv i samhället, både i vardagsmiljöer som familj, förskola och skola och i kontakter med stödgivare som hälsovård och habilitering.

Forskningsmiljön CHILD ansvarar för barnforskningen inom Institutet för Handikappvetenskap (IHV), som drivs i samverkan mellan Jönköping University, Linköpings Universitet och Örebro Universitet.

Mer information om vad som pågår vid CHILD finns på: www.ju.se/child samt i bilder från mötet: XXX (Mats PP)

Lena Olsson berättar om forskningsprojektet ”Barn med lindrig utvecklingsstörning – serviceutnyttjande i relation till typ av skolklass”. Familjer med barn med lindrig utvecklingsstörning kan vara särskilt utsatta när det gäller att erhålla nödvändiga stödinsatser bland annat beroende på servicesystemets utformning. Syftet med detta projekt är bland annat att studera om detta mönster även går att urskilja inom ett större geografiskt område. Mer information, se XXX (Lenas PP)

Staffan Bengtsson berättar om forskningsgruppen SALVE och om sin forskning om funktionshinder och samhälle med ett historiskt perspektiv med t ex frågeställningar om

- vilka utmaningar, problem, ställs någon inför?

- vilka förklaringsmodeller används?

- vem har ansvar för vad?

- vilka kategorieringar görs?

Avslutning

Under den avslutande stunden diskuterades bland annat:

Hur kan vi använda nätverket för att främja ett ökat forskningssamarbete både vad gäller innehållsliga teman och metodologiska utmaningar?

Kan vi identifiera forskningsområden/problem där vi skulle kunna samarbeta mer?

Frågorna väckte diskussion och flera trådar kan följas upp vid framtida aktiviteter. Avslutningsvis framför nätverket ett stort tack till alla i Jönköping som ordnat med nätverksmötet. Ett särskilt tack riktades till Sangeeta Bagga-Gupta som hållit i samordningen.

Kontakt

Besök oss

BMC, Husargatan 3
Box 564
751 22 UPPSALA

Genvägar